06.11.2020

VÝCHODNÍ MORAVA – Nadcházející svátek svatého Martina je na Východní Moravě (a nejen zde) spojován s tradicemi, k nimž patří gastronomické zážitky spojené s husí pečínkou, husí paštikou a dalšími dobrotami. A neodmyslitelně k tomuto období patří ochutnávání svěžího, mladého svatomartinského vína.

Foto: Bistrotéka Valachy

Foto: Bistrotéka Valachy

Aktuální situace neumožní přivítat na náměstích svatého Martina na bílém koni, ani si užít atmosféru husích hodů v útulné vinárně či restauraci. Přesto se degustace mladých svatomartinských vín a voňavé husí pečínky nemusíte vzdát. Pro mnohé vinaře a kuchaře je uchování tradic motivací k tomu, aby je přenesli do domácností. Víno k degustaci zájemci dostanou poštou, pro husí menu si zajdou k výdejnímu okénku restaurace.

V Uherském Hradišti na Slovácku si nedokážou svátek svatého Martina představit bez tradičního Žehnání svatomartinských vín. Nevzdají se jej ani letos, letošní 14. ročník žehnání sice nebude velkolepou akcí na náměstí, ale i tak proběhne 11.11. v 11 hodin on-line. Podrobnosti získají zájemci o účast na www.slovacko.cz

Degustace svatomartinských vín je tradiční listopadovou akcí ve většině vinařství na Slovácku. „Kultura spojená s vínem je součástí historického odkazu našeho regionu, který se snažíme zachovat. Tradiční Šlapání vína dívčí nohou jsme letos museli zrušit, ale ochutnávku letošních svatomartinských vín milovníkům vína odepřít nechceme. Zájemcům zašleme balíček s degustačními porcemi různých vín, přidáme k tomu podrobný návod, jak se připojit k řízené degustaci přes internet, která proběhne v sobotu 14. listopadu. Protože se jedná o degustaci svatomartinskou, přidáme k vínu i husí paštiku “, říká Petr Gottwald z vinařství pod Starýma Horama v Boršicích u Buchlovic. Podobné on-line degustace provádí také vinařství Medek z Uherského Hradiště a další vinaři. Nabídka možností je uvedena na www.slovacko.cz

Zatímco víno lze zaslat poštou, pro husí pečínku se zájemci musejí vesměs vydat k výdejním okénkům restaurací. Některé restaurace budou nabízet pečenou husu jako součást poledního menu, ale mnozí nabídnou kompletní svatomartinské menu pro celou rodinu.

„V době nouzového stavu, kdy jsou mimo provoz turistické atraktivity v naší obci, jsme restauraci uzavřeli, nevyplatí se nám ani výdejové okénko. Ale četné dotazy zájemců a snaha zajistit kontinuitu tradic nás vedly k rozhodnutí nabídnout od 11. listopadu kompletní svatomartinské menu. Na objednávku připravíme s sebou celou husu pro 4 osoby se vším, co k ní patří, tj. s knedlíky, se zelím i lahví svatomartinského vína. Zde nejde o výdělek, ale zejména o zachování tradice, kterou jsme se rozhodli vzdor epidemii COVID 19 dodržet“, říká Josef Hájek, ředitel hotelu a restaurace SKANZEN v Modré u Velehradu.

Ve Zlíně si vychutnáte tradiční husu připravenou například v Bistrotéce Valachy ve zdejším Obchodním domě. Zvolit můžete běžné obědové menu pro jednu osobu, nebo velké rodinné balení až pro 6 jedlíků. „Původně jsme si mysleli, že lidé letos nebudou mít na svatomartinskou husu pomyšlení, ale nakonec je opak pravdou. Chtějí si naopak tyto náročné dny zpříjemnit a každoroční husí tradice jim asi přináší dobrý pocit, že alespoň něco zůstává „při starém“. Měli jsme tolik dotazů a přání, že jsme se rozhodli husy udělat. A aby byl zážitek z jídla dokonalý, je v každém balení podrobný návod od našeho šéfkuchaře, jak jídlo správně ohřát, aby mělo na domácím stole všechny obvyklé kvality, jako v restauraci,“ představuje mimořádnou nabídku manažerka resortu Valachy Martina Žáčková. I zde je potřeba si husí menu objednat předem.

Foto: Bistrotéka Valachy

Foto: Bistrotéka Valachy

Na Valašsku připravuje husí menu pro dvě nebo čtyři osoby například Penzion Na kraji lesa ve Valašském Meziříčí. Pro utužení zdraví si můžete udělat vycházku a menu si vyzvednout osobně, ale taky vám je přivezou domů, rozvážky směřují nejen do Valašského Meziříčí, ale i do Vsetína a okolí.

V Holešově na Kroměřížsku připravuje svatomartinské menu s sebou třeba Panský pivovar. V nabídce bude jak polední obědové menu s kaldounem a pečeným husím stehnem, tak na objednávku i celá pečená husa s variací knedlíků a zelí. A k tomu pochopitelně mladá svatomartinská vína od moravských vinařů.

Tyto aktivity navazují na celostátní tzv. „Den okének“, který proběhne v sobotu 7. listopadu. Akce má lidi motivovat k tomu, aby si jídlo chodili objednávat přímo do výdejních okének restaurací a hospod. Je to jedna z iniciativ, která má pomoci zachránit tuzemská restaurační zařízení. „Kampaní chceme vyzvat lidí, aby si udělali procházku, provětrali se na čerstvém vzduchu, došli si do své oblíbené restaurace a vyzvedli si jídlo přímo. Pohybem pomohou sobě a odebraným obědem restauracím. Opravdu není čas na dlouhé rozhodování. Už dnes je třetina restaurací zavřená a tato čísla dramaticky narůstají. V současné době přišly v gastronomii o práci tisíce lidí a každý den přibývají další,zdůraznil Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR ČR).

Ilustrační foto je z Resortu Valachy.

 

Kontakty:

Mgr. Petra Psotková, ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy, o.p.s., T: 577 043 900,
E: petra.psotkova@vychodni-morava.cz , www.facebook.com/vychodnimorava 

Ing. Zdeněk Urbanovský, marketing a PR, T: 733 16 16 71, turistika@vychodni-morava.cz